top of page
Naurujooga-20v-Essi-Tolonen-Juhlavuosi-Naurujoogafi.jpg

ESSI WIOLA TOLONEN

Essi on Naurujoogan ammattilainen.  Essi kiinnostui naurujoogasta vuonna 2001, nähtyään intialaisisista naururyhmistä kertovan dokumentin televisiosta. Vuonna 2003 Essi aloitti naurujoogan julkisen levittämisen Suomessa. Tänä päivänä Essin naurujoogan ohjaamisen ja kouluttamisen kautta kertynyt kokemus on vankkaa ammattitaitoa, joka on saavutettu 20 vuoden kokemuksella ja 1500 ohjauskertaa rikkaampana.  

 

Ennen Naurujoogaan ohjaamista Essi toimi ammattimallina Suomessa sekä ulkomailla sekä esiintyjänä erilaisissa tilaisuuksissa. Sitä seurasi oma yritystoiminta ruoka-alalla kunnes ihmisten hyvinvointi vei täysin mennessään. Essi kouluttautui ensin vyöhyketerapeutiksi  ja perusti sitten Naurujoogan ohella hyvinvointi- ja kurssikeskus Ilontilan Tampereelle. Tänä päivänä Ilontila on mennyttä elämään, mutta sen aikana syntyi uusia hienoja asioita, mitkä tänä päivänä ovat näkemässä päivänvalon. 

 

Essin  mielestä Naurujooga kuuluu kaikille ja onkin toteuttanut filosofiaansa viemällä Naurujoogaa kaikille yhteiskuntaryhmille ja eri työporukoille julkishallinnosta pörssiyhtiöihin unohtamatta kouluja, vankiloita, vanhustenkoteja ja maahanmuuttajia! Naurujoogaa ovat kokeilleet myös erilaisia kroonisia sairauksia sairastavat, jotka ovat saaneet iloa ja piristystä elämäänsä.  Essi on luonteeltaan optimisti ja haluaa oppia sekä kehittää itseään jatkuvasti. Essi on taas ajan hermolla ja tuomassa uutta markkinoille eli aivoja aktivoivia tuotteita.

 

Essi on kehittänyt ja testannut oman innovaationsa, markkinoille tulevan MysteeriMatto tuotesarjansa tuotteita, joista ensimmäisenä lanseeraukseen tulee MysteeriMatto® ja MysteeriJumpMatto™. Sekä MysteeriMatto tuotteiden myynti yrityksille alkaa helmikuussa 2023. Tarkempaa tietoa tuotteista löytyy www.mysteerimatto.fi sivustolta.

MysteeriMatto® - pulmanratkaisu- ja strategiapeli on kehittynyt edelleen ja on saanut nyt jo pysyvää jalansijaa yhtenä isona osana Essin valikoimissa varsinkin yrityksille suunnatuissa virkistys, tyky/ tyhy kokonaisuuksissa. Yrityksiltä tullut huippupalaute MysteeriMatoista lämmittää mieltä ja innostaa jatkamaan ja kehittämään lisää MysteeriMatto tuotteita. Tulevaisuus onkin monia mysteereitä täynnä, koska tuotesarjan tuotteita tullaan näkemään tulevaisuudessa yhä enemässä määrin myös kuluttaja puolella.

 

Essille Naurujooga on edelleen myös jatkuvan kasvun ja laajentumisen paikka ja nyt naurujoogan lisäksi treenataan myös tärkeitä aivojamme. Lue lisää "tilaa naurujoogaa" sivulta>>.

ESSI JA NAURUJOOGA MEDIASSA

TV

Essi ja Naurujooga on ollut paljon esillä suomalaisessa televisiossa. 

Katso allaolevasta videosta kuinka Essi nauraa eri kanavilla esitetyissä ohjelmissa. 

 

 

VIRITTÄYDY 

NAURUNTAAJUUDELLE 

ESSIN KANSSA!

KOOSTE TV-OHJELMISTA MISSÄ ESSI +NAURUJOOGA MUKANA

LEHDET

Kymmenen Naurujoogavuoden aikana lehtileikkeitä on syntynyt huima määrä. Naurujooga on alusta asti kiinnostanut tiedotusvälineitä, osin sen tuottaman välittömän hyödyn vuoksi. Kukapa nauraisi Suomessa liikaa? Alla muutama esimerkki jutuista.

 

 

ME NAISET 

SEURA

VIVA TERVEYS

KODIN KUVALEHTI

KUNTO&TERVEYS

ME NAISET

PALAUTE & REFERENSSIT

 

"Essillä on kyky lähestyä yleisöään innostavasti"

 

"Suosittelen jokaiselle Essin naurettavan hauskaa joogatuntia, jossa on rutkasti eväitä arjen jaksamiseen"

 

 

 

 

TYÖTERVEYSLAITOS

Työterveyslaitoksen pienetkin pinnalle -hanke järjesti koulutusillan Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n paikallisyhdistysten hallitukselle. Tavoitteemme oli vapauttaa ilmapiiriä ja antaa vinkkejä osallistujille oman jaksamisen tueksi. Olimme koulutusillan vetäjinä hyvin tyytyväisiä toteuttamaasi kokonaisuuteen ja niin olivat osallistujatkin. 

 

 • Upea juttu

 • Loistava!

 • Mielenkiintoinen

 • Virkistävän uutta, sulatti jäätä muuten aika vieraiden ihmisten väliltä

 • Oli oikein virkistävä kokemus

 • Tosi hieno kokemus, tarttis saada omalle seudulle hyvinvointitilaisuuteen

 • Loistava juttu, tykkäsin kovasti. Naurujooga nimenä ei anna välttämättä selkeää kuvaa siitä mitä tunnilla teimme ja siksi yllätys oli positiivinen.

 • Ei taida olla minun juttuni, mutta täytyy myöntää, että vapautti ilmapiiriä
   

Susanna Visuri, koulutussuunnittelija

Leena Niemi, tutkija

 

 

 

SOLTEQ OYJ

Kiitos Essi onnistuneesta joogasta! Väkeni tuntui olevan erittäin tyytyväinen ohjelmaasi. En olisi uskonut, että naurua olisi riittänyt niin paljon kuin sitä sitten syntyi. Onnistunut kokonaisuus. 

 

Mira Sohlman

 

 

 

VAMMALAN SEUDUN OSUUSPANKKI

Lämmin kiitos hersyvistä nauruhetkistä Sastamalassa. Kiitosta tulee kovasti myös upealta työporukaltani hymyssä suin. 

 

Aurinkoisin kiitosterveisin,

Jyrki Rantala, toimitusjohtaja

 

 

 

KUUSISTON KOULU

Päällimmäisenä on vieläkin tunne syvästä rentoutuksesta. Ilmapiiri vaikutti luontevalta ja eteneminen oli sopivaa. Tykkäsimme kovasti ja monet toivoivat jo uusintaakin.

 

Seppo Aarnio, rehtori

 

Alla kommentteja osallistuneilta:

Vieläkin hykerryttää, vaikka ohjatusta nauramisesta on jo kulunut useita päiviä Iso kiitos tosi iloisesta ja rentouttavasta hyvinvointihetkestä. Harjoitukset olivat oivallisia, ja kokonaisuus todella hyvin rakennettu. En muista, milloin olisin viimeksi tuntenut oloni niin rentoutuneeksi kuin naurujoogatuokion jälkeen. Mieletön tunne!

 

Ja naurua tuntui riittävän työporukan kesken vielä seuraavanakin päivänä. Ihan myönteinen kokemus. Aivan mahtava ilta! Oli helppo lähteä mukaan toimintaan ja päästää oma, joskus tiukkakin "jarru" pois päältä. Olo oli todella rentoutunut ja hyvä koko loppuillan ja aurinkoinen olo jatkuu vielä nyt aamullakin. Tätä todella tarvitsin! Toivottavasti on mahdollista päästä mukaan tällaiseen iltaan vielä joskus tulevaisuudessakin! Kiitokset!

 

Kuusiston koulun henkilökunta

 

 

 

 

ANTTILA OY

Naurujoogan ammattilainen Essi Tolonen on ollut kolmasti vetämässä naurujoogaa henkilökunnallemme vuosina 2007-2008.  "Kyllä meitä nauratti"
 

 1. Anttila Oy:n varastokeskuksen henkilökunnalle ”HappiDay” liikunnallinen iltapäivä, jonka tarkoituksena oli saada voimavaroja eli happea sekä ruumiille että sielulle. Henkilöstö (n.160 henkilöä) sai itse valita osallistumisrastinsa 10 erilaisesta tarjonnasta. Essin naurujoogaan osallistuivat kaikki.

 2. Virkistysiltapäivä myös Keswell Oy:n konttorin toimihenkilöille ja iltapäivään osallistui n.170 henkilöä.

 3. Anttila-tavaratalojen pukeutumisen osastopäälliköt ja sisäänostajat (n.100 henkilöä) olivat istuneet koko työpäivän auditoriossa koulutuksessa ja heille piti saada illaksi jotakin virkistävää ohjelmaa illallisen yhteyteen. Essi Tolosen naurujooga oli oiva lääke puutuneeseen olotilaan
   

Essillä on kyky lähestyä yleisöään innostavasti ja lihastoiminnan tietämys ja hengitystekniikan hallinta antaa pohjaa oikealle harjoittelulle. Essin esiintymisen jälkeen muisteltiin, miten kohdata työtoveri ja miten antaa naurun tulla yhdessä. Yhteinen kokemus innosti kaikkia! Suosittelen jokaiselle Essin "naurettavan hauskaa ”joogatuntia", jossa on rutkasti eväitä arjen jaksamiseen.

 

Titta Gröndahl, Tiedottaja

 

 

 

 

Kiitos todella paljon Sinulle naurujoogasta, jonka innostavasti vedit Joutsenossa!!! En ollut nauranut pitkään pitkään aikaan ja sieltä se löytyi kuin löytyikin. Toivon että muistaisin naurun tervehdyttävän vaikutuksen jatkossakin. Kiitos vielä paljon!

 

Terveisin Liisa Reponen

 

 

 

HR ADVISOR HUMAN RESOURCES

Kiitos naurutilaisuudesta Lauttasaaressa. Tässä vielä yhteinen kommenttimme: Tilaisuus on mukava ja sopivan kestoinen. Nauraminen oli hauskaa. Osan mielestä tilaisuus muistutti hyvin siitä, että nauramisella ja positiivisuudella on tärkeä osa ihmisen kokonaishyvinvointia. Iltapäivällä moni ihmetteli lämmintä ja energistä oloa, taisi olla naurujoogan ansiota.

 

Ystävällisin terveisin,

Annukka Isotalus

 

 

 

POLTTARINAURUT

Tässä palauteposti viime viikonloppuisesta polttaripäivämme naurujoogasta. Naurujoogaan oli mielenkiintoista tutustua. Naurujoogasessio oli sopivan pituinen kokonaisuus kaikkine harjoituksineen. Oli mukavaa, että vetäjäkin oli mukana, eikä antanut ohjeita sivusta. Se innosti enemmän leikkimielisyyteen tilanteessa.

Morsian tykkäsi kovasti naurujoogasta, ja oli iloinen siitä, että sen avulla kaikki pääsivät osallistumaan yhteiseen tilaisuuteen. Kukaan ei jäänyt seinäruusuksi tai selitellyt, miksi ei tahdo osallistua. Siellä tehdyt leikit ja harjoitukset voi ottaa käyttöön jos joskus tarvitsee jotain hyviä leikkejä ja virikkeitä johonkin ryhmätilanteeseen. Kiitoksia sinulle, että järjestit meille ikimuistoiset polttarinaurut!

 

Terveisin, Salli Ylönen

 

 

 

LAAJASALON TERVEYSASEMA

Sydämelliset kiitokset, Sinulle naurattamisesta täällä Laajasalon terveysasemalla.

Olimme kaikki todella positiivisesti yllättyneitä, kuinka hauska tilaisuus oli. Lähdimme keventynein mielin kotiin ja oppeja koetamme ainakin välillä pitää mielessä. Olen suositellut sinua myös yhteistyökumppaneilleni.

 

Heli Willanen, Laajasalon terveysasema

 

 

 

 

 

 

"Oli erinomaisen tärkeää, että pohjustit esitelmälläsi toteutusta. Näin kaikki tulivat persoonallaan mukaan. Tätäkin tärkeämpää oli se, että laitoit itsesi kokonaisvaltaisesti peliin. Vuorovaikutus tuli tätä kautta niin luontevaksi, aivan kuin olisimme aina tunteneet toisemme"

 

 

PROCESS VISION OY

Iso kiitos sinulle Essi viimekertaisesta. Oli todella hauska ja inspiroiva naurujooga, ja mielestäni oli hyvä tapa saada porukka "break the ice"  ennen illalliselle menoa. Hauskaa oli ja ihmisille jäi hyvä fiilis.

 

Kevätterveisin, Katarina Lindström

 

 

 

ESPOON DIAKONIASÄÄTIÖ

Kiitokset vielä vetämästäsi naurujoogasta säätiömme
Tyky-päivänä Hilassa. 

 

 • Naurujooga oli virkistävä ja hauska kokemus. Oli mukava ottaa tällä tavalla kontaktia työkavereihin

 • Tosi kiva kokemus ja yllätti että ihan oikeasti nauratti

 • Hauskaa, pintajännitteistä vapauttaa toimintaa 

 • Vapauttavaa, tutustuu toisiin ihmisiin, ihmisten väliset jännitteet vähenevät

 • Alun ennakkoluulon jälkeen mukavaa oli

 • Mukavaa ja kiva kun kaikki oli aktiivisesti mukana
   

Sari Pihkala, hallintopäällikkö

 

 

 

STORA ENSO OYJ METSÄ

Kiitos viimeistä, viikonlopun yhteisistä nauruista Stora Enson Tähtiristeilyllä. On naurattanut reissun jälkeenkin! Kaikkea hyvää!
 

Päivi Pietarinen, Viestintäassistentti

 

 

 

POLTTARINAURUT

Mulla on pelkästään positiivista sanottavaa. Tykkäsin kokonaisuudesta todella paljon. Mun mielestä aloitus oli tosi hyvä, se oli koskettava ja voimaannuttava kokemus ei vain morsiamelle vaan muillekin. Oli hyvä, että voimauttavien lauseiden harjoitus oli heti alussa ja sitten siirryttiin iloisempiin tunnelmiin. Toiminnalliset harjoitukset olivat kivoja ja piristäviä, eivät liian tuttuja ja tavanomaisia. Nauruvaihe vapauttava ja rentoutus lopussa oli piste iin päälle!

 

Tosi onnistunut kokonaisuus ja suosittelen ehdottomasti muillekin! Ohjaajana olet mun mielestä sopivan rento ja kuitenkin osaamisesi jaasiantuntijuutesi välittyi hyvin. Sait kiinnostumaan aiheesta ja rohkaistua meidät reippaasti hommiin. Mä tosiaan tykkäsin kovasti. Kiitos ja hyvää jatkoa! Ehkä tulee eteen uusia mahdollisuuksia osallistua uudelleen!

 

Mia Kohonen

 

 

 

TFS TRIAL FORM SUPPORT OY

Lämpimät kiitokset "naurattamisestamme" pikkujouluissamme! Oli oikein lystiä kanssasi! Yleisesti ottaen kaikki pitivät siitä valtavasti, se katkaisi koko kiireisen päivän ja pääsimme "laskeutumaan" pikkujoulutunnelmaan makoisien naurujen ja lopuksi ihanan rentoutuksen kautta (kaksi tyyppiä nukahti!!). Fake it until you make it todella tehosi!! Kokonaisuus oli oikein onnistunut!

Meidän pikkujoulutoimikunnan näkökannasta ohjelma onnistui täydellisesti, koska koko ilta meni aivan upeasti! Moni sanoi, että nämä olivat parhaat pikkujoulut missä olivat koskaan olleet!! Se on jo paljon se! Joten arvosanaksi sanoisin täyden kympin ja sinä olit tärkeässä roolissa "virittämässä" meidät iloiseen pikkujoulutunnelmaan! Eli ISO KIITOS Sinulle Essi ja tunnelmallista Joulua ja loistavaa jatkoa elämällesi ja urallesi! Suosittelemme sinua ehdottomasti toisillekin! NAURU ON IHANA ASIA!!!

 

Ystävällisin ja nauravin terkuin,

Kirsi Koskinen, Senior Clinical Research Associate

 

 

 

 

SAVON SANOMAT OY

Aurinkoista syksyä sinulle. Toivottavasti jossain vaiheessa palaamme asiaan. Alla palautetta Kuopiossa olleesta naurujoogasta. Tilaisuus onnistui hyvin pienestä alkukankeudesta huolimatta, porukka vapautui  heti totaalisesti harjoitusten alettua ja osallistui avoimin mielin kuten oli pyrkimyskin. Sen huomasi siitäkin, että desibelit nousivat korkeuksiin aina heti uuden harjoituksen alettua.
 

 • Harjoitukset olivat yleensä ottaen sopivanmittaisia, jokunen tuntui liian lyhyeltä

 • Loppurentoutus oli kiva yllätys ja sopi lopetukseksi, ei jäänyt sähellysmieliala päälle

 • Ohjaajan nauru oli äärimmäisen tarttuva

 • hiirrrrrmu hyvä tuo naurujoogakoulutus

 • tuohon aikaan ei varmaan olisi muuta mahtunut, joten jatkokurssi ehdottomasti

 • Henkilökohtaisesti olen aina kiinnostunut tällaisesta uudesta jutusta

 • Minusta Essi ensinnäkin perusteli, johdatteli asian todella hyvin. Puheen lomassa tuli asiaa ja asenteisiin vaikuttamista ihan elämän suurissa kysymyksissä.
  Ei ollut mitään pintaliitoa. Tykkäsin!

   

Esko Kauppinen, Lehtifaktori

 

 

 

 

FORCO FINANCE OY

Heippa Essi täältä autorahoitusmaailmasta! Suurkiitos mainiosta perehdyttämisestä naurujoogan saloihin Forso Finance OY:n kevätjuhlassa Kultturikeskus Sofiassa!

Kyllä on tullut kiitosta koko kevätjuhlaohjelmasta ja varsinkin sinun osuudesta. Oli selvästi yhdistävä vaikutus meidän poppoolle. Yllättävän hyvin kaikki antautuivat mukaan. Tuntui helpottavan normaali työelämän vuorovaikutustilanteissakin, vaikka ei toisia tavatessa räjähdettäisikään nauramaan, niin on kuitenkin helpompi kohdata toinen. Aurinkoista ja ihanaa kesää Toivottaa koko FORSO FINANCE OY!

 

Finanderin Kirsi, Volvo Autorahoitus, Asiakaspalvelupäällikkö

 

 

 

ITELLA OYJ

Kiitos viimeisestä. Olipas naurettava päivä silloin pari viikkoa sitten. Minusta naurujooga oli hauskaa. Tässä myös tiimiläisteni palautetta:
 

 • naurettavan mukavaa

 • rentouttavaa, kivaa

 • välillä noloa, mutta itsensä likoon laittaminen ja itselleen nauraminen teki hyvää ja se, että lopulta uskalsi päästää "työminän" pois itsestään hetkeksi - teki hyvää

 • mielenkiintoinen, hauska ja rentouttava kokemus

 • kiinnostavaa kuulla aiheesta yleisellä tasolla

 • etäjällä monia varteenotettavia kommentteja

 • hauskaa ... mitähän tapahtuisi, jos sitä olisi vaikka kerran viikossa

 • naurattavaa, kutkuttavaa, iloista, sykähdyttävää ja jälkikäteen raukea olo!

 • ihan kivaa puuhaa, ei ahdistanut

 • alkuun epäilin, että noinkohan tämä naurattaa, mutta eipä hätää, hyvin lähti

 

Aurinkoista kevättä!

Helena Junttila, business manager

 

 

 

HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU

Kokemus oli energisoiva ja yhteisöllisyyttä luova. Muutamia kommenttejani alla. Olen kertonut naurujoogasta kokemukseni jälkeen aika monelle. Nämä yhteisöllisyyttä luovat menetelmät ovat hyviä työyhteisöissä joissa on aina liikaa rooli- ja ikäpolvisidonnaista sosiaalista ryhmittymistä. Voisin suositella naurujoogaa kaikille, kelle vaan. Tukokset irtoavat nadeista. Fake it, fake it, ohje auttoi, sitten vaan täytyi antaa tulla ja tulihan se sieltä, jopa oikein syvältä.

 

Oli erinomaisen tärkeää, että pohjustit esitelmälläsi toteutusta. Näin kaikki tulivat persoonallaan mukaan. Tätäkin tärkeämpää oli se, että laitoit itsesi kokonaisvaltaisesti peliin. Vuorovaikutus tuli tätä kautta niin luontevaksi, aivan kuin olisimme aina tunteneet toisemme. Kiitoksia tuottamastasi elämyksestä.

 

Kari Lilja, Professori, Organisaation johtaminen

Naurujoogaa Kauppakorkeakoulun henkilökunnalle, Sipoossa

bottom of page